ρουκετοπόλεμος,ρουκέτες,χίος, Φωτογραφίες της Χίου | ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΣ


ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΣ

image

Ο ρουκετοπόλεμος λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο της Ανάστασης. Είναι ένα φαντασμαγορικό έθιμο που γίνεται στο Βροντάδο. Το όνομα του το πήρε από τους Χιώτες και πρόκειται στην ουσία για έναν αναίμακτο "πόλεμο" μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ενοριών του Βροντάδου, οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερυθιανής. Αυτές οι εκκλησίες βρίσκονται στην κορυφή δύο αντικριστών λόφων. 

Αρχικά, οι κάτοικοι των δύο ενοριών των εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια. Με το πέρασμα του χρόνου αυτά εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες- βεγγαλικά, που κατασκευάζουν οι ίδιοι.

Οι ρουκέτες αποτελούνται από δύο μέρη, έναν αυτοσχέδιο κύλινδρο που περιέχει το εκρηκτικό μείγμα (μείγμα νίτρου, θειαφιού και κάρβουνου) όπου στην άκρη έχει το φυτίλι, και ένα ξύλο μακρύ, όπου δένεται ο κύλινδρος. 

Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου αντικατέστησε τα αληθινά κανονάκια και τα όπλα "σουρντάδα", τα οποία προκαλούσαν δυνατές εκρήξεις όταν έριχναν επί Τουρκοκρατίας το Μ. Σάββατο.

Οι Τούρκοι από φόβο μήπως ο ρουκετοπόλεμος οδηγήσει σε κάποια εξέγερση τα επέσυραν το 1889.

Οι Βρονταδούσοι ενορίτες των δύο εκκλησιών προετοιμάζονται πυρετωδώς από τα τέλη καλοκαιριού με ενθουσιασμό για το συγκεκριμένο υπέροχο βράδυ του Μ. Σάββατου, όπου ο ουρανός γίνεται κόκκινος από τις ρουκέτες.

Προκειμένου το έθιμο να τελείται με ασφάλεια τα τελευταία χρόνια, για την προστασία των παρευρισκομένων και των γειτονικών σπιτιών λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να περάσουν το Πάσχα τους στη Χίο για να απολαύσουν αυτό το μοναδικό θέαμα.

 

Κείμενο: www.chios-greece.gr

ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
12/05/2013
 
επιστροφή